KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

KÖPARENS UNDERSÖKNINGSPLIKT

Om du äntligen ska uppfylla din bostadsdröm med en villa på landet eller en bostadsrätt i centrala stan så är det viktigt att du som köpare har kunskap om vilka skyldigheter du har. Inte sällan budar du på den fina lägenheten en tisdag och skriver på kontrakt redan på fredag. Det är ofta snabba ryck som gäller när du väl bestämt dig. Att köpa boende ska självklart vara roligt och glädjande varför det vore ytterst tråkigt om det blir mer kostsamt än vad du faktiskt tänkt dig. Som köpare av en fastighet eller bostadsrätt har du en så kallad undersökningsplikt (i vidare eller smalare omfattning). Det är därför viktigt att du fullföljer plikten även om du gärna vill signera kontraktet snabbt, annars kan fel som du upptäcker i efterhand stå dig dyrt.

Vad undersökningsplikten omfattar är inte något som man enkelt kan ge ett tydligt svar på, var hellre därför på den säkra sidan. Se till att kontrollera att vattnet forsar som det ska i köket, lyft på mattor, kryp in i svårtillgängliga utrymmen, undersök helt enkelt varje litet skrymsle och vrå. Ifall du inte känner för att göra detta själv kan du alltid anlita en sakkunnig besiktningsman.

Det är alltid bra att vara extra uppmärksam på säljarens uppmaningar! Dessa behöver inte vara uttryckliga uppmaningar till dig som köpare, men om säljaren säger; ”det låter alltid lite konstigt här nere i källaren, men oroa er inte, det spökar inte” så kan detta faktiskt vara en god anledning till att undersöka ljudet närmare. Ett sådant uttryck kan nämligen utvidga din undersökningsplikt. Se därför till att fullfölja din undersökningsplikt för din egen säkerhet så att det inte föreligger fel i fastigheten (eller spökar…).

Om säljaren däremot ger dig garantier angående en omständighet så kan din undersökningsplikt som köpare kraftigt reduceras eller till och med falla bort. Det skadar dock aldrig att på egen hand kontrollera den garanterade omständigheten.

Observera att det tillämpas olika lagregler för köp av fastighet respektive bostadsrätt men du som köpare har ändå en undersökningsplikt, oavsett köpeobjekt, i bägge situationer.

Så se till att sväva högt bland molnen i dina bostadsdrömmar men innan du signerar, kom ner på jorden och undersök bostadens alla tänkbara skrymslen och vrån!

Upplever du ett fel i bostadsrätt eller fastighet? Tveka inte att kontakta oss på Sanaz Juristfirma. 


Åk till toppen