Det märktes direkt, hennes approach och hennes fasta blick.

”Det är inte så noga, bara välj någonting”

”Ash, det är bara en praktik”

”9 veckor står man ju ut, man får bara bita ihop”

 

Tro det eller ej, men här har jag skrivit ner tre utav dem vanligaste fraserna man som praktikant får höra. Man är ju trots allt bara en praktikant, eller?

 

När jag efter mitt första år i utbildningen till paralegal skulle söka mig ut på praktik, styrdes jag av helt andra tankar. Eftersom jag ägnat närmare 4 år och 6 månader till olika juridikutbildningar var jag kräsen. Jag ville inte vara ”bara en praktikant”. Jag ville bli sedd för mina kunskaper jag samlat på mig och som jag kämpat för, trots att jag ännu inte är färdigutbildad. Jag ville bli sedd för vem jag var, jag ville utmanas, men främst ville jag känna mig behövd.

 

Att nervöst skicka iväg det där brevet, till platsen man så gärna vill spendera sina 9 veckor på. Att nervöst vänta på svar, jag gick igenom det. Jag fastnade direkt för Sanaz Juristfirma som inte bara såg otroligt proffsig ut, utan som även var tydlig med att poängtera att juridiken ska genomföras med omtanke. En grundtanke jag själv delar med Sanaz, och som jag upplever att många andra ofta glömmer bort på vägen. Jag höll mina tummar, och Sanaz ringde.

 

”Du ska vara kräsen Felia. Jag ska såklart ha nytta utav dig, men det är minst lika viktigt att du har nytta utav mig.” – Sanaz Tarlani

 

Det märktes direkt, hennes approach och hennes fasta blick. En välutbildad kvinna som vet vad hon vill. Det gick liksom inte att gå miste om att hon kändes så stark, intelligent och samtidigt så välkomnande. Att lyckas kombinera professionalitet med omtanke är sällsynt, men Sanaz lyckas på alla plan. Hon ser inte kunder, hon ser människorna bakom deras ärenden. Att vi alla har olika förutsättningar i livet och dem ska vi dra lärdom av. Att framgång når vi tillsammans, genom våra olikheter.

 

Det som driver Sanaz framåt är att göra människorna omkring henne lyckliga, oavsett om det är att öppna dörren åt dem eller om det är att göra allt hon kan för att finnas där – som vän och som ombud. Sanaz ser inte mig som en praktikant, utan som en anställd. Vi ska nå dagens mål tillsammans. Hon litar på mig, och jag på henne. Hon lär mig massa nytt varje dag, och ibland lär även jag henne någonting. Hon är den där chefen man vill ha, som talar om ifall någonting inte är utfört korrekt – men som inte stannar där. Utan som visar dig en alternativ lösning, hur du skulle kunna agera – om det känns bra för dig.

 

Jag biter inte ihop, jag behöver inte stå ut, och tyvärr är min praktik inte längre än nio veckor. Vi drar lärdom av varandra, jag behöver Sanaz och Sanaz behöver mig. Vart min väg än leder kommer jag alltid att rekommendera henne varmt. Att ta sig an en praktikant inte bara som en anställd utan även som en vän visar vilket hjärta av guld denna otroliga kvinna har.

 

Tveka inte.

 

 

Felia Olsson